Οι καλύτερες ψαροταβέρνες στα πέριξ του Πειραιά

Αγνές πρώτες ύλες, αγάπη, μεράκι και φυσικά ψάρι βγαλμένο κατευθείαν από τον αφρό της θάλασσας στο πιάτο σου. Σε μια γωνία στα στενά της Αμφιάλης, το Ψαροκόκκαλο της Άννας, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για όσους ψαροφαγάδες σέβονται τον ουρανίσκο τους. Πατώντας τη συνοριακή γραμμή Δραπετσώνας και Κερατσινίου, το Ταξιδεύοντας είναι ξεκάθαρα μια από τις πιο ονομαστές ψαροταβέρνες των πειραιώτικων πέριξ.

  • Αρχική Γεύση Αυτές τις ψαροταβέρνες στην Πειραϊκή πρέπει να τις επισκεφθείς (Updated)
  • Καλοκαιράκι και ψαράκι μαζί με λαχταριστούς θαλασσινούς μεζέδες πάνε πακέτο.
  • Καταστράφηκε σ’ έναν από τους βομβαρδισμούς του Πειραιά, το ξανάχτισαν, όμως, και το αφιέρωσαν στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή, τον ιερό ναό της περιοχής.
  • Η ιστορία της ξεκινάει το μακρινό 1944, όταν η Μυκονιάτισσα Μαργαρώ άνοιξε ένα οινομαγειρείο με μαγειρευτά φαγητά, που υποδεχόταν κυρίως όσους εργάζονταν στο λιμάνι του Πειραιά.
  • Φυσικά και υπάρχουν πολύ περισσότερες ψαροταβέρνες στον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή, και μιας και Πειραιώτισσα, έχω βρεθεί σε αρκετές αξιόλογες.
  • Από την παέγια και το ριζότο καραβίδας μέχρι το γιουβέτσι σουπιάς με το μελάνι που είναι το highlight του μαγαζιού.

Contents

Μαργαρώ: Μια συνταγή που αντέχει στον χρόνο

Φοβερό στέκι για ψαγμένους foodies στα Καμίνια, με το πιο ωραίο σέρβις, ατμόσφαιρα πραγματικού καπηλειού και φαγητό τίμιο και νόστιμο. Τα θεόρατα παμπάλαια ψυγεία, τα ζωγραφιστά τσιμπεντοπλακάκια, τα φωτιστικά, τα παλιά ραδιόφωνα, δεκάδες πινακίδες, ταμπέλες, φωτογραφίες, μικροαντικείμενα, χαμός. Τώρα λειτουργεί μόνο σαν ταβέρνα, αν και πετάγονται οι γείτονες να πάρουν λίγο τυρί ή καμιά κονσέρβα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 το μαγαζί πέρασε στον γιο του Απόστολο. Όταν έχει, βγάζει και απάκι από το νησί.

Ψαροκαστέλλα: κουζίνα μια σταλιά, με πιάτα μεγάλα

Με εικόνες νησιώτικες και αέρα που μυρίζει Αιγαίο, το Ημεροβίγλι συνδυάζει το παραδοσιακό με μια προσεγμένη και αρκετά μοντέρνα διακόσμηση, καταλήγοντας να είναι το place-to-be και για τους πιο κλασικούς τύπους ανθρώπου αλλά και για όσους αγαπάνε τη σύγχρονη θεώρηση των πραγμάτων. Η παραδοσιακή ψαροταβέρνα, με τις καρέκλες καφενείου και τη διακόσμηση να επιλέγει τους αγαπημένους και άκρως νησιώτικους μπλε και άσπρους τόνους, τα Βράχια της Πειραϊκής, όχι μόνο “βλέπουν” θάλασσα αλλά φέρνουν και όλη τη γεύση της στο τραπέζι σου. Το Υπερωκεάνιον, όμως, δεν αρκείται στην ατμόσφαιρά του αλλά δημιουργεί ανάλογες εντυπώσεις και με το φαγητό του.

Όρμος Αφροδίτης: Ουζερί με ιστορία από το 1981

Οι ιδιοκτήτες κατάγονται από τη Κάλυμνο και η θαλασσινή νησιώτικη κουλτούρα είναι παντού στο μαγαζί. Ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά της Πειραϊκής, με φιλόξενους ιδιοκτήτες και ζεστή νησιώτικη ατμόσφαιρα. Στο πίσω μέρος του μαγαζιού βρίσκεται ένας μεγάλος πάγκος με φρέσκα ψάρια που μπορείς να αγοράσεις για το σπίτι ή να διαλέξεις και να στο ετοιμάσουν εκείνη την ώρα. Αρχική Γεύση Αυτές τις ψαροταβέρνες στην Πειραϊκή πρέπει να τις επισκεφθείς (Updated)

Μια παλιά καντίνα στην οποία έτρωγαν οι εργάτες του λιμανιού και της ιχθυόσκαλας, μετατράπηκε με τα χρόνια σ’ ένα από τα πιο εμβληματικά ταβερνάκια του Πειραιά. Όταν έχεις τη θάλασσα μέσα σου την πας παντού. Από τα βόρεια και τα νότια, από τους εργάτες μέχρι τους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, όλοι έρχονται εδώ για να απολαύσουν ένα καραφάκι κρασί παρέα με πεντανόστιμους μεζέδες. Το 2003 πέρασε στα χέρια του Χρήστου Ζάχου, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Καμίνια και μαζί με τη γυναίκα του διατηρούν αναλλοίωτο στο μαγαζί τους τον χαρακτήρα της περιοχής. Εκτός από αυτά όμως, στο Υπερωκεάνειον φτιάχνουν και πιάτα πιο «εστιατοριακά», με βασικό πυλώνα τη θάλασσα και φρέσκα υλικά που μπαίνουν στην κουζίνα απευθείας από την ιχθυόσκαλα.

Στην κάβα του θα βρεις πλούσια λίστα Ελληνικών κρασιών, ούζα, τσίπουρα, μπύρες και ρακί Κρήτης. Με Σαντορινιό όνομα το Ημεροβίγλι είναι ένα από τα πιο ξακουστά ουζομεζεδοπωλεία της περιοχής.Με απέραντη θέα στον Σαρωνικό από ψηλά, το Ημεροβίγλι σε υποδέχεται με νησιώτικη διάθεση και σε καλεί να απολαύσεις ολόφρεσκα ντόπια ψάρια απευθείας από τους τοπικούς ψαράδες, θαλασσινούς μεζέδες, και νοστιμότατες σαλάτες κι ορεκτικά, όλα μαγειρεμένα με σεβασμό στην παράδοση. Θα δώσεις περίπου στα 25€ το άτομο μαζί με την απαραίτητη ουζοποσία.Ημεροβίγλι (Ακτή Θεμιστοκλέους 56, Πειραιάς) Θα σε προϋπαντήσουν τα χταποδάκια που λιάζονται κρεμασμένα στην είσοδο του μαγαζιού, που κρατά καταγωγή από την ψαρομάνα Κάλυμνο.Οφείλεις να δοκιμάσεις γαριδομακαρονάδα, μύδια σαγανάκι ή αχνιστά, καλαμαράκια και αν το βαστάει η τσέπη σου φρέσκο ψαράκι. Εκεί στα χιλιοφωτογραφισμένα βραχάκια της, θα βρεις την ομώνυμη ψαροταβέρνα της καρδιάς μας. Αν θες να φας νόστιμους ψαρομεζέδες, πλάι στο κύμα, ξέρεις ότι θα πρέπει να κινηθείς προς την αγαπημένη μας Πειραϊκή.

Έχετε στον νου σας ότι κάθε μέρα παίζει και φρέσκο ψάρι, οπότε ρωτάτε και κινείστε αναλόγως. Πάνω από τον όρμο της Αφροδίτης, ο Κύριος Κώστας σερβίρει τις διάσημες στην περιοχή φανταστικές τηγανητές γαρίδες του, εδώ και 43 χρόνια. 5 ψαροταβέρνες στον Πειραιά και πέριξ με ονειρεμένα θαλασσινά Κάπως έτσι, χτίστηκε το καπηλειό και σήμερα, χάρη στην αυθεντικότητα και την ποιότητά του, έχει κερδίσει πελάτες κάθε τάξης και κάθε περιοχής. Στα Καμίνια του Πειραιά, το καπηλειό του Ζάχου είναι η επιτομή της παλιάς καλής ταβέρνας, με τα βαρέλια του κρασιού στον τοίχο και τις φωτογραφίες ολούθε. Σήμερα, την ταβέρνα έχει αναλάβει πλέον η τρίτη γενιά της οικογένειας, τα εγγόνια της Μαργαρώς, που συνεχίζουν να τιμούν την παράδοση, επιμένοντας αυστηρά στην ποιότητα της πρώτης ύλης και στην τριλογία των πιάτων που τους έχει κάνει διάσημους.

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie. Αυτές είναι όμως είναι στο top 5 της ψαροφαγικής μου λίστας. Φυσικά και υπάρχουν πολύ περισσότερες ψαροταβέρνες στον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή, και μιας και Πειραιώτισσα, έχω βρεθεί σε αρκετές αξιόλογες.

Δίπλα στην είσοδο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στο τέρμα της Λεωφόρου Χατζηκυριακού, μια ταβέρνα απλή, χωρίς πολλά πολλά παραφερνάλια, συνεχίζει αυτό που κάνει εδώ και πολλά χρόνια, σε έναν χώρο που ταΐζει κόσμο από τις αρχές του αιώνα. Το τηγάνι έχει την τιμητική του, όμως και φαροσ πειραικη η σχάρα δεν πάει πίσω. Μπορεί να έχει μεγάλη ιστορία και φοβερή ατμόσφαιρα, αλλά αυτό που μας κάνει να πηγαίνουμε ξανά και ξανά στον Κατσόγιαννο είναι το φαγητό. Οι ζουμερές γαρίδες, το ξυδάτο χταπόδι με το δικό τους τουρσάκι, τα τηγανητά καλαμάρια-λουκούμι είναι μερικά απ’ όσα αξίζει να δοκιμάσετε σ΄ αυτό το μαγαζί, κρυμμένο διαμαντάκι σε ένα αδιέξοδο της Λεύκας, στα Καμίνια.

Στον Ιωνικό για σαρδέλες άπαιχτες

Οι της γειτονιάς και οι μιλημένοι όμως έρχονται και ξανάρχονται στην Ψαροκαστέλλα, το μικρό ψαρομάγαζο μιας οικογένειας στην Καστέλλα. Το μενού απλό αλλά ωραίο. Στην όμορφη και γραφική μέσα σάλα χωρούν δέκα τραπέζια αλλά τα πιο ζηλευτά είναι τα μικρά μπροστά στον πάγκο-ψυγείο, όπου την ημέρα θα δεις τους παππούδες να πίνουν τον καφέ τους και το τσιπουράκι τους. Ούτε μια τρίχα από τα μαλλιά του δεν του έχει πειράξει. Η συκωταριά αλλά και το μοσχαρίσιο συκώτι λιώνουν στο στόμα και πάνε πολύ με το κρασί. Έδινε γάλα, έφτιαχνε βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και μουσταλευριά.

Carol

Carol is a paw parent, and her love for dogs started when she was just 5. She adores her two German Shepherds and a Bengal cat, who she says, "life would be incomplete without"

Recent Posts